In een vorig artikel gaven we je tips om een goed CV op te stellen. Maar een goed CV is slechts het halve werk. De uitnodiging naar een eerste sollicitatiegesprek bemachtig je vooral dankzij een sterke motivatiebrief. Maar hoe begin je daaraan? En waarom moet je er anno 2021 zelfs nog een schrijven? Lastig… we know! Daarom helpen we jou graag verder op weg aan de hand van deze tips.

Een motivatiebrief: what’s in a name?

In een motivatiebrief motiveer jij waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de job en waarom jij zo goed binnen het bedrijf past. Met andere woorden: waarom zou iemand jou moeten aannemen? Omdat jij in 5 seconden tijd een biertje achterover kan slaan? Nee! Omdat jij in 5 seconden 10 woorden kan typen? Ja… bijvoorbeeld. Maar er zijn vast interessantere talenten waarover je beschikt die jouw potentiële werkgever wél wil weten.

Recruiters krijgen soms wel 100 motivatiebrieven binnen voor 1 bepaalde vacature, daarom is het van groot belang om met jouw brief meteen in het oog te springen. Start daarom krachtig!

Onze tips:

 • Je start best met een introductie over wie jij bent en voor welke job jij solliciteert
 • Link vervolgens jouw eigen capaciteiten en ervaringen aan de functievereisten in de vacature – toon aan met praktijkvoorbeelden
 • Vertel over je ambities/wat je nog graag wil leren en wat je uit de functie wil halen
 • Verwerk ook iets persoonlijks – wellicht liggen jouw passies in lijn met het bedrijf

Hoe ziet een motivatiebrief eruit?

Het woord ‘sollicitatiebrief’ moet je niet te letterlijk te nemen, anno 2021 hoef jij je zeker niet te beperken tot het schrijven van een brief. Binnen Digital & IT zien wij creatievelingen die zichzelf voorstellen aan de hand van een video, een collage, een infographic of zelfs een gepersonaliseerde chatbot.

Als jij ervoor kiest jouw motivatie in de vorm van een brief te gieten, zorg er dan voor dat deze er aantrekkelijk uitziet. Probeer eens te spelen met kleuren, lettertypes, verwerken van het bedrijfslogo en zorg er bijvoorbeeld voor dat de brief aansluit bij de lay-out van jouw CV.

Er zijn tal van mogelijkheden, maar de boodschap moet duidelijk zijn: waarom solliciteer jij voor de job en waarom ben jij de kandidaat bij uitstek.

Hoe ziet een motivatiebrief er best NIET uit?

 • Leg de focus niet op een lange brief, maar een relevante,
 • Vermijd het herhalen van je CV,
 • 5x herhalen waarom jij een teamplayer bent, het herhalen is een veelvoorkomende fout,
 • Verwijs niet uit gemakzucht naar jouw LinkedIn profiel – promoot jezelf actief!

STOP! Nog voor je jouw sollicitatiebrief indient, is een grondige controle zeer nuttig:

 • Check de spelling en speur eventuele grammaticale fouten op,
 • Lees de motivatiebrief 1 dag later nog eens door of laat deze nalezen door iemand anders,
 • Wees gemotiveerd ;-).

Succes!  Bekijk onze vacatures